Aktualne teme

 

BJESNOĆA

 

Bjesnoća je virusna bolest, centralnog živčanog sistema (mozga) sisara.

Na čovjeka i zdrave životinje, prenosi se ugrizom bolesne-bijesne životinje. Ljudi ugrizeni od bijesnih životinja nemaju izgleda da prežive.

Ni naša zemlja nije pošteđena od ove opasne bolesti. Skoro svake godine stižu upozorenja iz svih krajeva cijele Hrvatske o pojavi bjesnoće kod divljih ali i domaćih životinja.

Glavni izvor bolesti su divlje životinje, u prvom redu lisice a potom i one druge koje žive slobodno u prirodi. Kako psi žive u najbližoj čovjekovoj okolini, oni predstavljaju kariku u prenošenju bolesti sa divljih životinja na ljude.

 

SIMPTOMI BJESNOĆE

Kada psa ugrize neka bijesna životinja, tada bjesnoća u većini slučajeva kod psa nastupa 3-6 tjedana nakon ugriza.Na psu se već nakon ugriza, mogu primijetiti promjene, uglavnom u njegovu ponašanju. On se poznatim osobama ne raduje kao ranije, povlači se u osamu, obično u zamračena mjesta. Sa napredovanjem bolesti, pas postaje plašljiv i sve razdražljiviji, pa nasrče na ljude i sklon je agresivnim napadima na poznata lica , nerijetko na svog vlasnika.

Kada bolest uzme maha, dolazi do pomućenja svijesti i neprisebnosti, uslijed čega bolestan pas navaljuje na sve u svojoj okolini. U ovakvoj fazi , on potpuno otkazuje poslušnost, napušta stalno mjesto svog boravka po nekoliko dana i za to vrijeme besciljno luta.

Poslije velike razdražljivosti nastaje malaksalost i oduzetost dijelova tijela.Usta su mu stalno otvorena a preko jezika se obilno cijedi slina.Upravo u ovoj slini nalazi se uzročnik bolesti. Što je ugriz (rana) bliže glavi , bolest se brže ispoljava, zbog toga što uzročnik pokazuje svoje razorno djelovanje tek kada dođe u mozak ugrizenog.

 

LIJEČENJE I ZAŠTITA

Liječenje nije moguće.

Opća zaštita čovjeka i domaćih životinja od bjesnoće,prvenstveno se zasniva na sprečavanju prenošenja uzročnika bjesnoće sa divljih životinja na pse.

Svi psi, od 3 mj. starosti, obavezno se cijepe protiv bjesnoće jednom godišnje. To je zakonska obaveza svih vlasnika pasa. Cijepljene životinje ne mogu oboljeti od bjesnoće i predstavljaju zaštitni bedem daljnjem prodiranju bolesti.

Svi vlasnici pasa, nisu savjesni kada je u pitanju provođenje ove zaštitne mjere. Ima i takvih koji se ovakvom zaštitnom cijepljenju ne odazivaju, ne znajući kakvoj velikoj opasnosti izlažu svoga psa, sebe i svoje najmilije.

Pripremila: Đurđica Dujmović

 

PIROPLAZMOZA

 

Uzročnici ove bolesti su krvni paraziti piroplazme - Piroplasma canis (Bobesia canis) koji napadaju crvena krvna tjelešca. Bolest prenose krpelji.

Uzročnici razaraju crvena krvna tjelešca (eritrocite) a kao posljedica toga, javlja se febra (temperatura), anemija i oslobađanje krvne boje (hemoglobina) u mokraći, bjelančevina u mokraći i žuto obojenje sluznica (žutica-ikterus). Najčešće obole lovački psi, ovčarski psi ali i oni psi koji često borave u prirodi(šumama, šikarama, staroj suhoj travi). Inkubacija traje 2-35 dana.

Simptomi-bolest se javlja u dva oblika.

 

AKUTNI OBLIK je veoma težak i završava uginućem.

Očituje se u povišenju temperature (viša od 40 C), potištenosti. gubitku apetita, pojačanoj žeđi, ubrzanom pulsu i disanju, bljedoći sluznica koje postaju žute i u pojavi crvene mokraće zbog izlučivanja krvne boje. Do uginuća dolazi nakon 3-10 dana.

 

KRONIČAN OBLIK ima blagi tok. Javlja se jaka anemija i postepeno mršavljenje. Do ozdravljenja dolazi nakon 1-3 mjeseca.

 

LIJEČENJE

Kad primijetite neke od ovih simptoma kod vašeg psa a pritom još i pronađete krpelj na njemu, ne čekajte previše sa odlaskom k veterinaru, koji će znati kakvu terapiju treba primiti vaš pas.

Osigurajte bolesnom psu mnogo vode za piće (omogućava izlazak otrovnih tvari iz organizma preko mokraće), štedite ga maksimalno, osigurajte mu mirno mjesto gdje će nekoliko dana mirovati. U slučaju da ste odreagirali odmah po primjećivanju prvih simptoma, vaš pas će brzo prebroditi bolest. U suprotnom, vaš pas će zasigurno uginuti.

 

PREVENCIJA

U svrhu prevencije od ove opake bolesti, koja odnosi mnoge pseće živote, zaštitite svog psa na vrijeme. Postoje na tržištu mnogi preparati, raznih proizvođača, u vidu sprejeva, ampula ili ogrlica koji svojim kemijskim sastojcima učinkovito djeluju na sprečavanje ove bolesti.

 

SAVJET

Najezda krpelja je u prijašnjim godinama, bila u proljeće. Međutim, mijenjanjem klimatskih uvjeta i sve toplijim zimama krpelji su  u šumama i lovištima prisutni kroz čitavu godinu. Zato obavezno, svaki puta kada dođete iz šetnje ili lova sa svojim psom, dobro ga pregledajte, isčetkajte gustim češljem. Redovito koristite gore navedene preparate kroz cijelu godinu i držite se uputa za primjenu.

Pripremila: Đurđica Dujmović