O nama ~ Arhiva

 

SVEČANA SJEDNICA KD-DUGO SELO

 

21.travnja 2006.

 

 

 

 

   Ova 2006. godina, jubilarna je godina za društvo, budući da slavimo 30.-obljetnicu postojanja i rada. Povodom tog važnog događaja za društvo, održana je Svečana sjednica društva na kojoj su prisustvovali naši dragi gosti, koji su kroz dugi niz godina pomagali društvu u njegovu radu. Između ostalih izdvajam gradonačelnika Dugog Sela, gosp. Borisa Mahaća, koji je bio prvi predsjednik društva i cijelo vrijeme djelovanja pomagao je društvu u njegovom radu, zatim gosp. Damir Skok predsjednik HKS-a, koji je svojim prisustvom uveličao Svečanu sjednicu, te društvu odao priznanje za rad, zatim počasni gost gosp. Hasta iz Češke, koji je davne 83' godine pomagao društvu, prodavši članovima nekoliko vrhunskih ptičara iz svog uzgoja, te osobno prezentirao rad ove pasmine i time doprinio uzgoju.

   Ovdje ne smijemo nikako zaboraviti bivše aktivne članove društva, koji su svojim radom doprinijeli društvu, zatim predsjednike lovačkih udruga koje djeluju na području Dugog Sela, kinološke suce koji su sudili na raznim kin. manifestacijama kroz niz godina, te naše drage sponzore, bez kojih društvo, ne bi moglo opstati.

   Na Svečanoj sjednici predsjednik društva gosp. V. Sruk, kronološkim redom upoznao je goste sa dugogodišnjim radom društva, predstavio naše uzgajače i njihove uspjehe na polju kinologije, te na kraju sjednice podijelio zahvalnice ljudima, koji su posebno doprinijeli radu društva.

 

 

RAD DRUŠTVA KROZ 30 GODINA POSTOJANJA

 

·       Još davne 1937. godine dugoselski kinolozi, ušli su u povijest organizirane kinologije u Hrvatskoj, organiziranjem poljsko proširene utakmice ptičara.

·       29.02.1976.god. osnovano je Kinološko društvo Dugo Selo, a prvi predsjednik bio je gospodin Boris Mahač.

·       Već 20.11.1976.god održana je prva smotra pasa, na kojoj je sudio eminentni kinološki sudac Ivan Richter, koji je u kinološkim krugovima poznat po tome, što je odgojio niz generacija vrsnih kinologa.

·       1978.god. održani su ispiti pasa ptičara u Ježevu, a kako su se članovi većinom bavili uzgojem pasa lovačkih pasmina, svakog proljeća priređivali su se ispiti urođenih osobina a svake jeseni, radni ispiti za lovačke pse.

·       1980.god. održane su utakmice engleskih i kontinentalnih ptičara sa dodjelom kandidature za prvaka države CACT-yu na kojoj su sudjelovali natjecatelji iz cijele Hrvatske zbog izbora republičke reprezentacije.

·       Od 1983.god. članstvo je posvetilo veći dio vremena , obuci pasa u radu, te je tada održana demonstracija rada lovačkih pasa na krvnom tragu.S obzirom da u Hrvatskoj nije bilo obučenih pasa za ovu zadaću, izvršena je demonstracija rada ptičara u polju, šumi, vodi i na krvnom tragu.Demonstraciju sa psom ptičarom, obavio je gost iz Čehoslovačke, Vladimir Hasta.On je ujedno iz svoje uzgajivačnice prodao nekoliko kvalitetnih, rasplodnih pasa našim članovima, te se danas može konstatirati da od tog vremena i iz tih uzgajivačkih linija, započinje kvalitetan uzgoj njemačkih kratkodlakih ptičara u Hrvatskoj.

·       1985.god.donosi se odluka, da svi psi kod članova društva moraju biti tetovirani, kako bi se time još više garantirala čistokrvnost i kvalitetna linija uzgoja.Svoj kvalitetan  uzgojni program, društvo je pokazalo i još jednom s obzirom da je odluka o tetoviranju pasa u Hrvatskoj donesena tek 1994.god.

·       1996.god. u Dugom Selu je održana revija šampiona svih pasmina, gdje su svim vlasnicima podijeljene diplome HKS-a.Tada je izvršeno službeno proglašenje 80 prvaka Hrvatske u svim FCI-grupama.

·       1997.god.i 1998.god. održane su specijalne izložbe njemačkih ovčara na kojima sude njemački suci Otto Moler, Albert Worner, Heinz Hernizi te Dalibor Sule iz Zagreba.

·       1999.god. njemačkim ovčarima pridružuju se i ptičari koje sudi Marko Medar.

·       Usporedno sa specijalnim izložbama, organiziraju se i tradicionalne jesenske radne utakmice ptičara.

·       2004.god. održana je prva specijalna izložba retrivera u Dugom Selu, a već 2005.god. izložba mijenja naziv u specijalnu izložbu ptičara i retrivera.Oba puta sude vrsni suci pasmina:Stefan Janega (SLO), Sigrid Holzer (A) te Marijan Čižmešija (HR).

·       Krajnji cilj KD Dugo Selo je pospješiti uzgoj ptičara i retrivera, organiziranjem ovakvih malih, ali specijalnih izložbi gdje će eksterijer suditi suci usko vezani za pasminu,a usporedno raditi na što boljoj kvaliteti radnih pasa, što ptičara, što retrivera, organiziranjem radnih ispita ovih dviju pasmina.

 

     Predsjednik KD-Dugo Selo i ujedno vođa uzgoja, mr.sc. Velimir Sruk, dr.vet.med., priznati međunarodni sudac za oblik i rad, selektor Reprezentacije RH u Kupu sv. Huberta i priznati uzgajivač kratkodlakih njemačkih ptičara, već duži niz godina uspješno vodi ovo društvo i budnim stručnim okom kinologa uspješno vodi njegov rad.

 

     I na kraju, zahvaljujemo svim bivšim članovima KD Dugo Selo, koji su generacijama stvarali ovo društvo, koje mi danas nastojimo još više uznapredovati i doprinijeti kvaliteti kinologije na ovim našim prostorima.